Mode och Livsstil

10 saker du behöver veta vid långa cykelturer med barn

bike-775799_1920 (1)

Som cyklist är du väldigt sårbar i trafiken eftersom du endast har en hjälm som skydd medan bilisten är skyddad av ett plåtskal, säkerhetsbälte och annan skyddsanordning. Det finns många saker du kan göra för att minska risken för olyckor för både dig själv och barnen.

1. När det gäller barncyklar så finns det en hel del att tänka på, många vill ha en stor cykel som generellt brukar vara för stor för barnens kropp. Barnen tänker inte på att en för stor cykel gör att det kan bli svårt att hålla balansen och hantera den. Därför är det ingen bra idé att köpa en cykel i tron att barnet har något att växa i. En bra regel att tänka på är att när barnet sitter på cykelsadeln ska båda fötterna nå ner till marken. För längre cykelsträckor i olika terränger är det bra att köpa en cykel med kugghjul.

Det anses som en viktig och sen självklar sak att du genomgår trafikreglerna noga med ditt barn. Vilken sida man ska cykla på, möte eller omkörning av bilar, vid övergångsställen med mera. Bättre att genomgå det för mycket för att försäkra dig på att barnet/barnen lyssnat och därmed minskat risken för olycksfall.

bikes-2379215_1920

2. Säkerheten först – cykelhjälmen. Redan när barnet först börjar med cyklar eller annat som har hjul är det nödvändigt att ha det som en rutin att barnet alltid ska ha hjälm – inga undantag. Det är viktigt att hjälmen passar och när den sitter på barnets huvud ska det få plats två fingrar mellan ögonbrynen och skärmen på hjälmen. Hjälmens remmar ska gå som ett V precis under öronsnibben. När du spänt fast spännet ska det inte glipa mellan rem och haka men du ska ändå kunna gapa med munnen utan att det känns obekvämt – nu har du rätt storlek på hjälmen och den sitter korrekt.

3. Ska ni ut och cykla på längre turer är det bra med rätt cykelkläder och vätska – cykelkläder kan du oftast hitta i cykelbutiker. Du hittar ett stort utbud av cykelbutiker stockholm med ett stort utbud av kvalitetscyklar för barn samt cykelkomponenter. Det är extra viktigt med vätska och speciellt om det är en varm dag samt att använda rätt kläder efter väder. Tänk på att rätt skor är även det viktigt – de ska sitta ordentligt på foten och inte vara hala. Tänk också på att synas. Använd gärna starka färger på hjälm- och cykel för att bilisterna verkligen ska se er, hellre för mycket än inget alls. Och glöm inte lysena!

4. Ta pauser då och då. Ta gärna med någon snacks som exempelvis frukt, bär, morötter och kanske färdiga smörgåsar och kex. Det är bra att ha med sig något att äta eftersom det är en längre cykeltur och därför bra att hålla blodsockret på jämn nivå för att orka. Ett annat tips i denna köpguide för barncyklar är att när du ändå investerar i en ny barncykel är det smart att köpa barn cykel med korg eller köpa en korg utöver eftersom ni slipper jobbiga ryggsäckar och vätska och snacks är mer lättillgängligt.

5. Du och ditt barn kan ge er ut bara för att cykla – du behöver inte planera eran cykeltur. Men att ge sig ut på en längre tur kan det vara bra att planera. Vart är målet och kommer ditt barn att orka hela turen dit och hem.

6. Det kan vara bra att tänka på vilken tidpunkt på dagen cykelturen ska ske. Är det varma sommardagar kan det vara klokt att inte ta cykelturen mitt på dagen, hellre på morgonen när det är lite svalare. Kommer cykelturen ske bland biltrafik kan det vara lämpligt att inte ta turen i trafikrusningen.

7. När det känns läge för det – låt barnet få leda äventyret, det uppmuntrar dem och känner cykelturen roligare. Bara koppla av och låt barnet få använda sin fantasi. Det kanske blir er nya favorit cykeltur.

8. Stressa inte. Se cykelturen som en mysig stund med barnen. Det är härligt med naturen, den friska luften samtidigt som ni får motion. Stanna gärna till och beundra den fina sjön exempelvis eller varför inte stanna till en längre stund för bad och grill.

9. Ett annat tips är att ha med sig en mobiltelefon ifall något skulle inträffa. Du vill ju kunna kommunicera vid eventuella problem och speciellt när det gäller ditt barn.

10. Ta inte med dig hunden när du är på en cykeltur med ditt barn/barn. Det sker mycket olyckor just vid sådana tillfällen av många olika anledningar. För att minska risken för olyckor är det bäst om hunden är hemma medan du cyklar med barnen.

Vid cykling är det viktigt att ha vissa saker i åtanke, just för att du som cyklist är mycket skör jämfört med exempelvis en person i ett fordon. Du har enbart hjälmen som skyddar dig. Därför är det nödvändigt att införskaffa alla tillbehör och nödvändigheter som kan tänkas behövas för en så säker cykeltur som möjligt.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats